Zdenislav

Už nemá šanci, řekne lékař a odpojí přístroje

4. 3. 2010 14:55
Rubrika: Nezařazené

Ode dneška začíná platit přelomové doporučení České lékařské komory. Nevyléčitelně nemocní pacienti nebudou udržováni při životě

Úředně jsou živí, jejich mozek ale nefunguje.Většinou dýchají pomocí přístroje a jejich jedinou spojnicí mezi světem a věčným životem bývá jen hadička od infuze. Česká medicína si až dosud příliš nevěděla rady s lidmi, kteří se vinou těžkého úrazu nebo onkologického onemocnění ocitli ve stavu, který už není život, ale ani smrt.

Nyní však přichází zlom.

Ode dneška totiž v Česku začíná platit zcela nové doporučení České lékařské komory (ČLK). To apeluje na lékaře, aby se snažili o maximální záchranu života pacienta, ale pokud je jeho stav nezvratný, neměli by prodlužovat jeho utrpení zbytečným přežíváním na přístrojích.

,,Je to doporučení, na kterém rok pracovala naše etická komise, v níž byli zastoupeni lékaři, právníci  ale i filozofové. Je v něm napsáno, že každý pacient má právo na to, aby byl léčen dokuď je naděje, a netrpěl, když už naděje není," řekl včera deníku prezident ČLK Milan Kubek. ,,Dá se hovořit o konečném stadiu onkologických chorob a selhání životně důležitých funkcí," dodává Kubek.

Víc než rodina

V praxi to znamená, že odpojení z přístrojů by měl u beznadějných případů rozhodovat vždy vedoucí ošetřovací lékař. O postupu by měla být informována rodina a vše by mělo být zaznamenáno do lékařské dokumentace.Jak ale rozhodnout, že případ je opravdu beznadějný? ,,Vždy je potřeba posuzovat příčinu, proč se pacient dostal do stavu, v jakém se nachází. I z hlubokého bezvědomí se dá probudit. Musí se to posuzovat individuálně." zdůrazňuje Kubek.

Sporná situace nastane tehdy, pokud lékaři budou přesvědčeni o nezvratnosti osudu pacienta, ale rodina bude odmítat odpojení z přístrojů. V takovém případě zvítězí názor vedoucího lékaře.

,,Lékař hají zájem pacienta nikoliv rodiny. Nadto přání jednotlivých rodinných příslušníků se mohou lišit," říká Kubek.

Jak dodává, nové doporučení pro lékaře rozhodně není výzvou k eutanázii. A rovněž není pokusem o to, jak finančně zlepšit stav českého zdravotnictví.  ,,V takových situacích jde vždycky o velmi složité rozhodnutí. Návrh je pouze snahou zamezit zbytečnému utrpení pacientů po dlouhou dobu. Rozhodně to není o tom, že by se lékaři stavěli do role jakýchsi polobohů, kteří by rozhodovali o tom, koho od přístrojů odpojí," říká Pavel Dostál, primář oddělení ARO ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Lékaři naopak chtějí rozproudit diskusi o tom, že u nás stále chybí dostatečná kapacita paliativní, neboli tišící medicíni.

,,Doporučení ČLK vítáme, a i když zneužít lze samozřejmě cokoliv, věříme, že tím odpadl silný argument propagátorů eutanazie," říká lékařka a šéfka hospicové asociace Marie Svatošová.

V Česku je v tuto chvíli celkem 18 pevných nebo mobilních hospiců,

K dispozici je v tuto chvíli 307 akutních lůžek. Na počet obyvatel by ale ČR potřebovala aspoň 515 míst.

 

Jan Klička

Martin Dohnal

redaktoři deníku

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 2107×

Komentáře

ivetachodurova

Ahoj Zdeňku,<br />
problematiku žít či nežít zažívám dost dlouho u svých klientů, ať to byli jipový či jiní nemocní. Až budeš v nemocnici nebo jinde v ošetřovatelských lůžkách denně vidět lidi, kteří jsou staří, jeví jasné známky umírání, budeš jim přát, aby klidně zemřeli. Doteď to nebylo možné, lékař i přes tyto známky umírání je musel léčit. Praxi to znamenalo, např. selhávali pánovi ke konci ledviny, nemočil a lékař mu naordinoval infuze o celkovém množství 2500 ml. To mělo za následek, že pán sice nebyl dehydratovaný, ale za dva tři dny byl oteklý, jeho ruky byly dvojnásobné, kůže prosakovala, každý dotek na něm zachal otisk. Za čtyry roky to nebyl jen tento pán. Bylo jich mnohem víc. Lidé s rakovinou a metastázemi, ale i jinak nemocní, se přede mnou resuscitovali, ale za pár hodin stejnak zemřeli. Nejsem pro eutánazii, chci jen, aby umírající měly péči, která jim umožní v klidu zemřít. A toto doporučení pomáhá lékařům zhodnotit, kdy trvat na konkrétní léčbě a kdy už jen potlačovat nepříjemné projevy nemoci.<br />
Doufám, že ti to alespoň trochu pomůže prohlédnout.

Lenus

To Asterix: S tou politickou mapou země souhlasím... A jenom žasnu nad lidskou blbostí (to, co by se ušetřilo na lékařích se pak v mnohem větší míře platí jinde)

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková